Istoric

Prima atestare a începuturilor asistenței medicale în Blaj datează de la mijlocul secolului XIX când aceasta era legată de Biserica Blajului și de școlile din Blaj, fără a fi localizată într-un spațiu anume destinat.

Pe parcursul anilor asistența medicală a început sa fie acordată în cadru organizat după ce a fost închiriată o casă, de către membrii corpului didactic din Blaj, în 1869, casă care a fost mai mult o infirmerie pentru contagioși, iar în urma strângerii unui fond dintr-un bal filantropic, au fost cumpărate medicamente pentru studenții bolnavi și săraci.

În documentele existente sunt amintiți de asemenea mulți medici care acordau asistență medicală în cabinete proprii, iar în perioada primului și celui de-al doilea război mondial sunt amintite spitale militare de campanie care au funcționat în diverse localuri din Blaj.

Abia din 1951, când ia naștere spitalul de stat cu profil mixt, prin procesul de unificare, sub conducerea dr. Maior Iuliu, cu un număr de 40 paturi și 5 servicii (interne, chirurgie, obstetrică ginecologie, pediatrie, contagioase) se poate vorbi de asistență medicală instituționalizată. A fost înființată de asemenea și Policlinica teritorială care a funcționat în paralel cu spitalul, pentru bolnavii ambulatorii, deservită de medicii din spital, cu cabinete de interne, chirurgie, obstetrică ginecologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, radiologie, medic șef de policlinica fiind dr. Șerbu Ioan.

În 1984 a fost inaugurată o clădire nouă destinată a găzdui un Spital modern cu dotările necesare unei asistențe medicale la nivelul zilelor noastre.

În anul 2004 au avut loc lucrări de renovare, reparații și îmbunătățiri făcute pentru amândouă corpuri ale spitalului, au fost instalate centrale termice performante, au fost modernizate unele secții, au fost dotate cu aparatură unele compartimente.